Supervisory authorities

CNRS

Our LABEX

Our Networks

Search




Visitors logged in: 8


Home > Communication > Scientific newsletter > Press articles > Scientific press

Scientific press Scientific press feed

Page(s) : < | 1 | ... | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | ... | 304 |

3 May 2018

Farming fish saves land: study [Phys]

A new study from UC Santa Barbara’s National Center for Ecological Analysis and Synthesis (NCEAS) found that the amount of cropland required to support future protein needs with more farmed aquatic animals would be significantly smaller than if terrestrial livestock production met those needs. This research is the first land-use analysis of future food systems to focus on aquaculture—the world’s fastest-growing food sector—and helps reveal its potential role in conservation and food security. The findings appear in the Proceedings of the National Academy of Sciences.

Read more

27 April 2018

Les agriculteurs bio peuvent enfin vendre leurs semences paysannes (et ça ne va pas plaire à Monsanto) [Novethic]

Fini le monopole des gros groupes sur l’agriculture. En tout cas, sur la bio. Les eurodéputés viennent d’autoriser les agriculteurs bio à vendre leurs propres semences. Jusqu’ici, seules celles enregistrées dans un cahier officiel pouvaient être vendues. Or, elles sont en majorité détenues par des multinationales comme Monsanto. Résultat : 75 % des aliments de la planète proviennent de seulement 12 espèces végétales et cinq animales.

Read more

27 April 2018

L’Europe interdit trois néonicotinoïdes jugés dangereux pour les abeilles [Le Monde - Pollutions]

Les Etats membres ont adopté vendredi matin la proposition de la Commission européenne d’interdire l’usage de ces insecticides « tueurs d’abeilles ».

Read more

27 April 2018

Fungal highways on cheese rinds influence food safety, ripeness [Phys]

Bacteria traveling along "fungal highways" on cheese rinds can spread more quickly and ruin quality or cause foodborne illnesses, but cheesemakers could manipulate the same highways to help cheese mature faster and taste better, according to new research from Tufts University.
The findings from Benjamin Wolfe’s Lab at Tufts University, published in a recent edition of Nature Communications, have implications for food safety and cheese making.

Read more

27 April 2018

L’agriculture urbaine, un modèle agricole pas comme les autres [The Conversation]

L’agriculture connaît actuellement de profondes mutations. Des formes variées se développent : smart agriculture, permaculture, agroécologie, etc. Il existe aujourd’hui une compétition idéologique entre ces formes d’agriculture, comme en témoignent nombre d’ouvrages qui proposent des voies d’amélioration de l’agriculture telle qu’elle se pratique actuellement, sans se questionner sur les fondements de ces modèles.

Read more

Page(s) : < | 1 | ... | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | ... | 304 |