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3 May 2018

Maladie de Lyme : bientôt un protocole national pour le diagnostic et les soins [The Conversation]

Pour mieux comprendre l’écologie des tiques, les chercheurs disposent non seulement des données obtenues par Signalement-TIQUE, mais aussi de tiques collectées par des citoyens et envoyées à l’équipe CiTique, projet de sciences participatives porté par l’Institut national de recherche agronomique (INRA).

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3 May 2018

Farming fish saves land: study [Phys]

A new study from UC Santa Barbara’s National Center for Ecological Analysis and Synthesis (NCEAS) found that the amount of cropland required to support future protein needs with more farmed aquatic animals would be significantly smaller than if terrestrial livestock production met those needs. This research is the first land-use analysis of future food systems to focus on aquaculture—the world’s fastest-growing food sector—and helps reveal its potential role in conservation and food security. The findings appear in the Proceedings of the National Academy of Sciences.

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27 April 2018

Les agriculteurs bio peuvent enfin vendre leurs semences paysannes (et ça ne va pas plaire à Monsanto) [Novethic]

Fini le monopole des gros groupes sur l’agriculture. En tout cas, sur la bio. Les eurodéputés viennent d’autoriser les agriculteurs bio à vendre leurs propres semences. Jusqu’ici, seules celles enregistrées dans un cahier officiel pouvaient être vendues. Or, elles sont en majorité détenues par des multinationales comme Monsanto. Résultat : 75 % des aliments de la planète proviennent de seulement 12 espèces végétales et cinq animales.

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27 April 2018

L’Europe interdit trois néonicotinoïdes jugés dangereux pour les abeilles [Le Monde - Pollutions]

Les Etats membres ont adopté vendredi matin la proposition de la Commission européenne d’interdire l’usage de ces insecticides « tueurs d’abeilles ».

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27 April 2018

Fungal highways on cheese rinds influence food safety, ripeness [Phys]

Bacteria traveling along "fungal highways" on cheese rinds can spread more quickly and ruin quality or cause foodborne illnesses, but cheesemakers could manipulate the same highways to help cheese mature faster and taste better, according to new research from Tufts University.
The findings from Benjamin Wolfe’s Lab at Tufts University, published in a recent edition of Nature Communications, have implications for food safety and cheese making.

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